Noutati, stiri, comunicate

COMUNICAT 25.03.2014

28 mar. 2014
La data de 25 martie 2014, la invitatia Ministerului Transporturilor, a avut loc o reuniune de lucru intre conducerea Ministerului Transporturilor si federatiile sindicale din sectorul feroviar.
Ministerul Transporturilor a fost reprezentat de d-l Dan-Coman Sova – Ministrul Transporturilor, d-l George Buruiana – Consilier si d-l Claudiu Dumitrescu – Director Directia Feroviara. Din partea Companiei de Cai Ferate CFR SA au fost prezenti la intalnire d-l Ionel Voicu – Director General si d-l Viorel Scurtu – Director General Adjunct. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR MARFA SA a fost reprezentata de d-l Pavel Barculet – Director General, iar Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA a fost reprezentata de d-l Valentin Dorobantu – Director General si d-na Cintia Chinde – Director Directia Comerciala. De asemenea, la intalnire a participat d-l Gelu Dae – Director General Autoritatea Feroviara Romana.
Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a fost prezenta la intalnire cu urmatorii reprezentanti : Gheorghe Fratica – Presedinte, Viorel Istrate – Secretar General, Grigore Mare – Primvicepresedinte si Liviu Stanciu – Vicepresedinte.
In deschiderea discutiilor, d-l ministru Dan-Coman Sova a precizat ca, la nivelul ministerului se deruleareza o serie de intalniri cu toate partile implicate in dialogul social tripartit pentru identificarea tuturor problemelor de natura administrativa, in scopul elaborarii unui document comun care sa solutioneze problematica existenta pe toate modurile de transport.
Reprezentantii Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial prezenti la intalnire au precizat ca problematica generala cu care se confrunta sectorul feroviar a fost enuntata in ultimii ani, in nenumarate randuri, fiind inaintata in scris tuturor forurilor decidente ( Guvernului Romaniei, Senatului Romaniei, Camerei Deputatilor, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, etc.), demersurile facute negasindu-si rezonanta in rezultate pozitive.
In cadrul discutiilor, reprezentantii Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial au avansat urmatoarele probleme prioritare:
1). Respingerea categorica a intentiei Societatii de Transport Feroviar de Marfa de concediere a 2500 de salariati, masura care aplicata va conduce inevitabil la imposibilitatea de onorare a contractelor aflate in derulare.
2). Aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli, masura necesara functionarii uniatilor feroviare, dar si finalizarii negocierilor pentru incheierea si inregistrarea contractelor colective de munca.
3). Acordarea mandatului conducerilor executive ale unitatilor de cale ferata pentru negocierea si incheierea contractelor colective de munca care sa asigure recuperarea drepturilor salariale suspendate precum si o crestere salariala care sa acopere evolutia preturilor din ultimii 6 ani.
4). Acordarea dreptului gratuit de calatorie pe calea ferata, salariatilor feroviari si membrilor acestora de familie.
5). Identificarea solutiilor de ameliorare si imbunatatire a conditiilor de munca asigurate salariatilor feroviari la locurile de munca.
6). Reluarea discutiilor in scopul promovarii legii privind Statutul personalului feroviar.
In considerarea problemelor ridicate, d-l ministru Dan-Coman Sova a solicitat conducerilor unitatilor de cale ferata o fundamentare a pierderilor salariale inregistrate in ultimii 6 ani, precum si materiale din care sa rezulte situatia la zi si propuneri pentru solutionarea problemelor ridicate de organizatiile sindicale, apreciind ca fiind necesara o noua intalnire in cel mai scurt timp.

PRESEDINTE
Gheorghe Fratica