Noutati, stiri, comunicate

Raportul Consiliului Europei privind conformitatea Romaniei cu prevederile Cartei Sociale Europene revizuite

23 ian. 2015
 Va transmitem raportul Consiliului Europei privind conformitatea Romaniei cu prevederile Cartei Sociale Europene revizuite, publicat ieri, 22 ian. a.c.

Raportul analizeaza conformitatea Romaniei cu prevederile Cartei Sociale Europene Revizuite, ratificata de Romania pe 7 mai 1999, in ceea ce priveste grupul tematic “drepturile la locul de munca/lucratorilor”:
- dreptul la conditii de munca echitabile(Art.2/Carta) ;
- dreptul la o salarizare echitabila (Art.4) ;
- dreptul de asociere/dreptul sindical (Art.5) ;
- dreptul la negocieri colective (Art.6) ;
- dreptul la informare si consultare (Art.21) ;
- dreptul de a participa la stabilirea si imbunatatirea conditiilor si a mediului de munca (Art.22);
- dreptul la demnitate in munca (Art.26);
- dreptul reprezentantilor lucratorilor la protectie in intreprindere si facilitatile acordate acestora (Art.28);
- dreptul la informare si consultare in procedurile de concediere colectiva (Art.29).

Raportul stabileste 6 concluzii de neconformitate: Art.4. – alin. (1);(4);(5); Art.5; Art.6 – alin.(4); Art.28.

Art. 4 – Dreptul la o salarizare echitabila
(1) Salarizare echitabila:
Concluzie: Situatia din Romania nu e in conformitate cu Art.4 –(1) al Cartei in baza faptului ca salariul minim national nu este suficient pt a asigura un nivel de trai decent

(4)Perioada de preaviz rezonabila in cazul incetarii angajarii
Concluzie: Neconformitate in baza faptului ca:
- perioada de preaviz pentru concediere pe motiv de incapacitate fizica sau mintala sau de inadecvare profesionala sau ca urmare a desfiintarii posturilor este insuficienta;
- legislatia nu cuprinde nicio prevedere pentru perioade de preaviz in timpul perioadei de proba si in cazul incheierii legale a angajarii (expirarii contractului individual de munca).
(5)Limitele retinerilor din salariu
Concluzie: Neconformitate in baza faptului ca dupa scaderea sumei reprezentand toate tipurile de retineri legale/autorizate, salariile lucratorilor cu cea mai mica plata nu le permit acestora sa asigure necesarul de trai pt ei si familiile lor.


Art.5 – Dreptul de asociere/ sindical:
Concluzie de neconformitate in baza faptului ca dreptul sindicatelor nereprezentative de a exercita prerogative sindicale esentiale este restricionat

Art.6 – Dreptul la negociere colectiva:
(4) Actiune colectiva
Concluzie de neconformitate in baza faptului ca numai sindicatele reprezentative pot recurge la actiune colectiva.

At.28. - Dreptul reprezentantilor lucratorilor la protectie in intreprindere si facilitatile acordate acestora
Concluzie de neconformitate in baza faptului ca protectia acordata reprezentantilor lucratorilor nu este extinsa pe o perioada de timp rezonabila dupa incheierea mandatului acestora

Initiativa BNS de modificare a Codului Muncii este constitutionala

22 ian. 2015
 
Proiectul cetatenilor de modificare a Codului Muncii este constitutional


Proiectul de modificare a Codului Muncii initiat de BNS si inregistrat la Parlament cu nr. B497 din 10 septembrie 2014 (http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18475 ) a fost validat cu unanimitate de voturi de Curtea Constitutionala si retransmis Parlamentului Romaniei pe 21 ianuarie a.c. pentru continuarea parcursului in forul legislativ.

Aceasta este, practic, prima initiativa legislativa cetateneasca din istoria Romaniei care ajunge pe masa Parlamentului in mod legal si legitim, aducand modificari esentiale Codului Muncii impus cu austeritate lucratorilor din Romania in martie 2011.

Proiectul de modificare a Codului Muncii a strâns 150.000 de semnaturi, fiind sustinut de lucratori afiliati la BNS, de familiile lucratorilor, de angajati care nu sunt membri de sindicat, de pensionari si de tineri deopotriva.

Membrii BNS, alaturi de milioanele de lucratori romani care activează deja in piata muncii sau urmeaza sa activeze, spera ca aceasta initiativa legislativa să fie aprobata de reprezentantii actuali în Parlament si sa se aduca astfel corectiile ce repun Romania în firescul valorilor europene.

Blocul National Sindical le multumeste tuturor celor care s-au documentat si au decis sa sustina prin semnatura aceasta initiativa, le multumeste liderilor sindicali care au făcut eforturi să coordoneze procesul de strangere de semnaturi, precum si expertilor din comisia tehnica care au realizat un proiect de lege greu de combatut.

*Atasat, va transmitem comunicatul Curtii Constitutionale si preluarile din mass-media centrale.
BP BNS
22 ianuarie 2015

http://www.romaniatv.net/ccr-initiativa-cetateneasca-de-modificare-a-codului-muncii-este-constitutionala_196999.html

NOTA INFORMATIVA 06 IANUARIE 2015

06 ian. 2015


Va informam ca, in sedinta de guvern din data de 29 decembrie 2014 a fost adoptata Hotararea Guvernului 1176/2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 965/ 30.12.2014, prin care a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli rectificat al SNTFM CFR MARFA SA.
Rectificarea cuprinde majorarea cheltuielilor de personal cu 2,4 % .
Astfel, salariile lucratorilor SNTFM CFR MARFA SA, vor creste 2,4%, cresterea fiind consemnata cu data de 01.12.2014, aceasta crestere fiind reflectata in lichidarea lunii decembrie 2014 ce va fi platita la data de 15 ianuarie 2015.
Totodata, in cursul lunii ianuarie 2015 vor fi achitate orele suplimentare ce se regasesc in sold la data de 31.12.2014.


PRESEDINTE
Gheorghe Fratica