Noutati, stiri, comunicate

Nota informativa 31 iulie 2015

31 iul. 2015
 In data de 30 iulie 2015 a avut loc o intalnire de analiza la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a membrilor Biroului Executiv cu Ministrul delegat pentru dialogul social –Liviu Pop.
Intalnirea a vizat in principal discutii privind BVC pe anul 2015 la cele trei unitati de cale ferata , cu axarea pe indicatorul ,, cheltuieli cu salariile” , avand in vedere rectificarea bugetara si fondul de negociere pentru incheierea contractelor colective de munca la finele lunii septembrie 2015.
In sustinerea acestui subiect a fost prezentata evolutia BVC-,, Fond de salarii” din anul 2009 si pana in prezent la calea ferata , scotandu-se in evidenta importanta , rolul si riscul profesional la care este supus salariatul ceferist , cu trimitere la stadiul actual al infrastructurii si tehnologiei feroviare, precum si a conditiilor de munca. De asemnea s-au purtat discutii privind absortia greoaie a fondurilor europene pentru proiectele investitionale in sectorul feroviar , in contextul promovarii lente si cu mari abateri de la normele europene .
Domnul ministru Liviu Pop a inaintat reprezentantilor din Biroul Executiv al FNF M/C modificarile aparute in Legea 186/2014 – legea bugetului de stat pe anul 2015, solicitand o analiza economica punctuala pe art. 89 pct. b) din noua LEGE , efectuata de specialisti in domeniul economic ai unitatilor feroviare .
In final s-a stabilit ca pana la prima sedinta de Guvern , ce va avea loc in data de 19 August 2015, sa se intruneasca intr-o sedinta comuna : Ministrul Transporturilor , Ministrul Finantelor Publice , Ministrul delegat pentru dialogul social , Directorii unitatilor feroviare si membrii B.E. ai FNF M/C pentru discutarea problemelor de natura economica ale unitatilor de cale ferata si crearea premiselor economice in vederea incheierii contractelor colective de munca.

Nota informativa 23 iulie 2015

24 iul. 2015
Urmare adresei FNF M/C nr. 113/SG/20.07.2015 inaintata Ministerului Finantelor Publice, la data de 22 iulie 2015 a avut loc o intalnire de analiza cu Ministrul Finantelor Publice, d-l Eugen Orlando Teodorovici, pe agenda careia s-au regasit urmatoarele teme :

- Perspectivele de imbunatatire a finantarii unitatilor feroviare in semestrul II al anului 2015, urmare rectificarii bugetare, in vederea incheierii contractelor colective de munca ;
- Analiza stadiului elaborarii si implementarii proiectelor investitionale de reabilitare a infrastructurii publice feroviare si de achizitie material rulant.

In referire la primul subiect, Ministrul Finantelor Publice a precizat ca este in cunostinta de cauza privind evolutiile macroeconomice ale sectorului feroviar pe intreg ansamblul sau si ca, se depun eforturi pentru solutionarea, in cadrul rectificarii bugetare, a solicitarilor de finantare suplimentara formulate de unitatile de cale ferata, atat pentru acoperirea nevoilor sociale, dar si pentru incadrarea in tintele de arierate stabilite, aratandu-se nemultumit de executia bugetara a unitatilor feroviare pe primul semestru al anului 2015, in sensul neutilizarii sumelor alocate prin bugetele aprobate pentru reparatii la infrastructura feroviara.
Referitor la cel de-al doilea subiect, Ministrul Finantelor Publice s-a aratat ingrijorat de slaba preocupare a responsabililor Ministerului Transporturilor pentru accelerarea elaborarii si implementarii proiectelor investitionale in sectorul feroviar si absorbtia fondurilor europene pentru finantarea acestor proiecte, aratand ca multitudinea de probleme de factura tehnica si care necesita alocari de fonduri masive, nu poate fi rezolvata decat prin aplicarea de proiecte cu finantare europeana.

PRESEDINTE
Grigore Mare

Proiectul Legii privind Statutul personalului feroviar

24 iul. 2015
In atasament, proiectul Legii privind Statutul personalului feroviar, ce va fi transmis pe circuitul legislativ de aprobare.

Nota informativa 24 iulie 2015

24 iul. 2015
Urmare adresei FNF M/C nr. 114/SG/21.07.2015 inaintata Ministerului Transporturilor, la data de 23 iulie 2015 a avut loc o intalnire cu Ministrul Transporturilor, d-l Iulian Matache, pe agenda careia sa regasit urmatoarea tema :

- Perspectivele de imbunatatire a finantarii unitatilor feroviare in semestrul II al anului 2015, urmare rectificarii bugetare, in vederea incheierii contractelor colective de munca ;

Ministrul Transporturilor a precizat ca se depun eforturi pentru gasirea unei soluti in cadrul rectificarii bugetare, de majorare a veniturilor salariale pentru pensonalul din sectorul feroviar.

PRESEDINTE
Grigore Mare

NOTA INFORMATIVA 09 .07.2015

09 iul. 2015
  La data de 08 iulie 2015, la solicitarea FNF M/C, a avut loc o intalnire de analiza a evolutiei macroeconomice a unitatilor feroviare pe primele 6 luni ale anului 2015 si perspectivele financiare si investitionale pana la sfarsitul anului.

Pe agenda de lucru a sedintei s-au regasit urmatoarele teme:
- Parametrii tehnici si financiari de incheiere a contractelor colective de munca la nivelul unitatilor feroviare care sa permita o crestere substantiala a veniturilor salariatilor feroviari.
- Accelerarea procedurilor de finalizare a proiectului Legii privind statutul personalului feroviar in vederea inaintarii pe circuitul legislativ de aprobare.
- Adoptarea de masuri pentru asigurarea si imbunatatirea conditiilor de munca, asigurarii uniformelor de serviciu si a echipamentului individual de protectie.

Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a fost reprezentata la intalnire de membrii Biroului Executiv : Mare Grigore – Presedinte, Istrate Viorel – Secretar General, Stanciu Liviu – Primvicepresedinte, Jucan Dan – Vicepresedinte, Chiciudean Gabriel – Vicepresedinte, Catila Cristian – Vicepresedinte, Gheorghe Victoras – Vicepresedinte si Epure Marian – Vicepresedinte.
Din partea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a participat d-na Magdalena Grigore – Secretar de stat.
Unitatile de cale ferata au fost reprezentate de directorii generali : Dan Marian Costescu – CNCF CFR SA, Iosif Szentes – SNTFC CFR Calatori SA si Mircea Biban – SNTFM CFR Marfa SA.

Referitor la temele abordate in cadrul discutiilor au fost exprimate urmatoarele puncte de vedere :

1). In ceea ce priveste incheierea contractelor colective de munca dupa expirarea acordurilor in vigoare, reprezentantii FNF M/C au sustinut necesitatea reasezarii sistemului de salarizare la cele trei unitati de cale ferata care sa sustina profesionalismul si competitivitatea in procesele de munca, aspecte care sa fie sustinute si de finantarea corespunzatoare a muncii depuse de fiecare feroviar in parte. Aprecierea generala a fost aceea ca salarizarea personalului feroviar este necorespunzatoare, ramanand mult in urma fata de normele cuprinse in diverse acte normative care reglementeaza punctele de pornire in domeniul salarizarii.
Reprezentantii unitatilor de cale ferata au apreciat ca fiind reala nevoia de reasezare a sistemului de salarizare feroviar, sustinuta insa de modificarea corespunzatoare a unor acte normative care limiteaza fondurile de salarii.
D-na secretar de stat Magdalena Grigore a precizat ca, la nivelul ministerului se lucreaza la pregatirea cerintelor de suplimentare bugetara astfel incat, la rectificarea bugetara din perioada urmatoare, sustinerea financiara a unitatilor de cale ferata sa fie imbunatatita, atat in domeniul salarial dar si in cel investitional.

2). In referire la proiectul Legii privind statutul personalului feroviar, reprezentantii FNF M/C au aratat ca parcursul elaborarii acestui statut este extrem de lent, reprezentanti ai angajatorilor feroviari, dar si ai directiilor de specialitate din minister temporizand in mod nejustificat finalizarea acestui proiect important pentru angajatii feroviari. Reprezentantii unitatilor de cale ferata au precizat ca au formulat amendamente la textul propus, acestea facand obiectul dezbaterilor si insusirii sau respingerii , dupa caz, de catre membrii grupului de lucru. La ultima sedinta de analiza au fost dezbatute amendamentele formulate de Directia Resurse Umane din cadrul MTI, urmand ca saptamana viitoare sa se dea o forma finala a acestui proiect, tinandu-se seama de modele continute in statute similare.

3). Referitor la asigurarea si imbunatatirea conditiilor de munca asigurate salariatilor, reprezentantii FNF M/C au aratat ca acestea au cunoscut o evolutie negativa in ultii ani, angajatii feroviari desfasurandu-si activitatea in conditii mizerabile. De asemeni au fost facute aprecieri asupra lipsei uniformelor si a echipamentelor de protectie, lucruri care afecteaza imaginea unitatilor feroviare dar si calitatea proceselor de productie, salariatii fiind supusi la riscuri de accidentare.
Reprezentantii unitatilor feroviare au apreciat ca au facut eforturi in asigurarea si imbunatatirea conditiilor de munca, asigurarii cu uniforme si echipamente de protectie, insa insuficienta resurselor financiare a condus la neasigurarea la timp si in cantitatile necesare a uniformelor de serviciu si a echipamentelor de protectie.
D-l Iosif Szentes – Director General SNTFC CFR Calatori SA a aratat ca a demarat procedurile de achizitie publica pentru noile uniforme, intr-o prima etapa, beneficiar fiind personalul societatii din functiile sef tren, conductor tren si casier CF, aceasta procedura urmand a fi finalizata cel mai devreme la sfarsitul lunii octombrie a acestui an, dat fiind etapele procedurale impuse de aplicarea Legii achizitiilor publice.

BIROUL EXECUTIV
PRESEDINTE
Grigore Mare