Noutati, stiri, comunicate

Comunicat 30.09.2015

30 sep. 2015
 
Urmare adresei Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial nr. 115/SG/08/2015 inaintata Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la invitatia Ministrului delegat pentru dialog social – d-l Liviu Pop, astazi 29 septembrie 2015 a avut loc o intalnire de lucru pe problematica curenta a sectorului feroviar.
La intalnire au participat din partea Guvernului Romaniei: Ministrul Finantelor Publice – d-l Eugen Teodorovici, Ministrul Transporturilor – d-l Iulian Matache si Secretarul de stat din Ministerul Muncii – d-l Adrian Marius Dobre.
Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a fost reprezentata de membrii Biroului Executiv. La intalnire au fost invitate sa participe si delegatiile celorlalte federatii sindicale din sectorul feroviar.
Reprezentantii FNF M/C au supus atentiei si dezbaterilor principalele probleme si framantari ale comunitatii feroviare legate de imposibilitatea finalizarii negocierilor colective derulate la nivelul unitatilor de cale ferata cu semnarea contractelor colective de munca care sa reflecte solutionarea revendicarilor formulate, blocarea proiectului de Lege privind Statutul personalului feroviar si lipsa de personal din sistemul feroviar care genereaza sute de mii de ore suplimentare.
In concret au fost discutate:
- lipsa finantarii la timp si in concordanta cu necesitatile de functionare a SNTFC CFR Calatori SA, lucru care conduce la acumularea de datorii in contul platilor taxei de utilizare a infrastructurii catre CNCF CFR SA, acumulari de datorii la furnizorii de combustibil si reparatorii de material rulant;
- lipsa finantarii la timp a lucrarilor de mentenanta necesare la CNCF CFR SA, lucru care conduce la degradarea permanenta a elementelor de infrastructura feroviara cu repercusiuni directe si imediate in circulatia regulata a trenurilor in conditii de siguranta;
- imposibilitatea incasarilor veniturilor din prestatiile executate de SNTFM CFR Marfa in contul CET-urilor, care conduce la acumularea de datorii si imposibilitatea asigurarii resurselor financiare pentru onorarea celorlalte contracte angajate de operatorul de transport feroviar de marfa;
- blocajul financiar si reglementarile legale care impiedica actualmente incheierea contractelor colective de munca la nivelul unitailor de cale ferata;
- blocarea proiectului de Lege privind Statutul personalului feroviar.
Ministrul Finantelor Publice a manifestat deschidere catre solutionarea aspectelor ce tin de finantare, precizand ca, impreuna cu Ministrul Transporturilor vor identifica solutiile pentru acoperirea resurselor necesare onorarii solicitarilor formulate de organizatiile de sindicat la rectificarea bugetara din luna octombrie 2015, pentru acest lucru fiind avansata ziua de 21 octombrie 2015. La acest termen de adauga si timpul necesar aprobarii hotararilor de guvern care sa consfiinteasca modificarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale unitatilor de cale ferata.
In scopul urgentarii promovarii proiectului de Lege privind Statutul personalului feroviar, Ministrul delegat pentru dialog social – d-l Liviu Pop a solicitat depunerea acestuia spre a fi promovat pe cale de initiativa parlamentara.
Asadar, exista deschidere catre dialog pentru solutionarea solicitarilor noastre, insa data de 01 octombrie 2015 ne va gasi in imposibilitatea de a incheia contractele colective de munca la nivelul unitatilor de cale ferata.
Biroul Executiv

Nota informativa 15.09.2015

16 sep. 2015
 INFORMARE – 15.09.2015.
Avand in vedere discutiile purtate in cadrul sedintei de analiza din data de 10 septembrie 2015 la sediul Ministerului Transporturilor, unde a participat si doamna ministru secretar de stat Maria Magdalena Grigore, intrunire ce a vizat aspecte legate de identificarea de solutii pentru deblocarea negocierilor pentru incheierea contractelor colective de munca la cele trei unitati de cale ferata, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Calatori SA si SNTFM CFR Marfa SA si promovarea urgenta a proiectului de Lege privind ,,Statutul personalului feroviar”, azi 15 septembrie 2015 a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor o noua sedinta structurata in doua parti.
In prima parte a sedintei au fost dezbatute probleme legate de forma finala a proiectului de Lege privind ,,Statutul personalului feroviar”, obiectii fiind ridicate de reprezentantii Directiilor Juridice din cadrul ministerului si ale unitatilor feroviare. Observatiile si obiectiunile puse in discutie au fost :
- impactul financiar ;
- nerespectarea in totalitate a prevederilor legislatiei in vigoare, fara insa a fi prezentate in concret, precum si directiva Consiliului Concurentei cu recomandarea de a tine cont de punctul de vedere al agentilor economici cu capital privat din sectorul feroviar.
Doamna ministru secretar de stat Maria Magdalena Grigore a propus ca proiectul de Lege privind ,,Statutul personalului feroviar” sa fie trecut in cursul zilei de azi in dezbatere publica, urmand a fi discutat in Comisia de Dialog Social la nivel de Minister al Transporturilor.
In partea a doua a sedintei, au fost reluate discutiile cu conducerea unitatilor de cale ferata, referitor la incheierea contractelor colective de munca. Reprezentantii unitatilor de cale ferata au precizat ca in cursul zilei de vineri, 11.09.2015, s-au prezentat la Ministerul Finantelor Publice unde au fost analizate cerintele formulate de organizatiile de sindicat, sub doua aspecte, si anume: respectarea legislatiei cu privire la politicile salariale si indeplinirea criteriilor de performanta pentru unitatile de cale ferata, respectiv identificarea resurselor necesare pentru acoperirea cerintelor formulate de organizatiile de sindicat. In urma discutiilor s-au pus urmatoarele concluzii:
CNCF CFR SA - nu dispune de resursele necesare majorarii salariilor cu 10 % pe ultimile trei luni ale anului 2015, fiind invocata incasarea slaba din creantele pe care compania le are de recuperat de la debitori, respectiv nu indeplineste conditiile legale de majorarea a fondului de salarii potrivit legislatiei actuale. De asemeni, reprezentantii companiei au facut precizarea ca in momentul de fata nu sunt resurse financiare nici pentru acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare in trimestrul IV al anului 2015.
SNTFM CFR Marfa SA - a apreciat faptul ca ar putea fi identificate resurse de acoperire a unei cresteri salariale de 10%, insa legislatia actuala nu permite majorari ale fondurilor de salarii la unitatile economice cu capital majoritar sau integral de stat care inregistreaza pierderi. In acelasi timp reprezentantii CFR Marfa au precizat ca societatea dispune de resursele necesare pentru acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare pana la sfarsitul acestui an. De asemeni, s-a mai facut precizarea ca, in urma analizelor efectuate la nivelul societatii este nevoie de angajarea unui numar de 150 de salariati incepand cu data de 01.10.2015. Totodata, se intentioneaza lichidarea soldului de ore suplimentare pana la data de 31.12.2015.
SNTFC CFR Calatori SA – a precizat ca la nivelul acestei societati exista premisele acordarii unei cresteri salariale de 10% si a tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare incepand cu data de 01.10.2015, in conditiile achitarii de catre Ministerul Transporturilor a sumelor reprezentand diferenta dintre compensatia necesara si cea deja achitata (cca 265 mil. lei) si sumele restante la plata reprezentand facilitatile de calatorie acordate (cca 234 mil.) lei. In conditiile achitarii sumelor restante precizate, societatea s-ar incadra si in tinta de arierate impusa pentru anul 2015.
Avand in vedere concluziile desprinse in urma prezentarilor facute de reprezentantii unitatilor feroviare, organizatiile de sindicat au solicitat o intalnire, in regim de urgenta, cu ministrul transporturilor pentru efectuarea diligentelor necesare deblocarii situatiei existente si incheierii contractelor colective de munca cu onorarea solicitarilor facute.
Biroul Executiv

Comunicat de presa 15 septembrie 2015

15 sep. 2015
 

Comunicat 11.09.2015

11 sep. 2015
In urma discutiilor purtate astazi 10 septembrie 2015 la nivelul Ministerului Transporturilor in prezenta reprezentantilor acestora, celor ai unitatilor de cale ferata si celor ai Ministerului Finantelor Publice nu s-au putut pune concluzii pe solicitarile organizatiilor de sindicat in referire la incheierea contractelor colective de munca. Reprezentantii administratiilor unitatilor feroviare nu au putut pune la dispozitie simularile si fundamentarea cerute de conducerea Ministerului Transporturilor privind solicitarile de crestere salariala. In perioada imediat urmatoare, responsabilii economici din unitatile de cale ferata se vor prezenta la Ministerul Finantelor Publice pentru realizarea calculelor aferente. Urmatoarea intalnire va avea loc in data de 15 septembrie 2015.
In referire la mizeria de articol publicat astazi de catre "deontologul" Ion Teleanu in ziarul ZIUA NEWS, potrivit caruia intalnirea de astazi ar fi avut loc la Snagov , va informez ca Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a fost singura organizatie de sindicat care a respins propunerea Ministerului Transporturilor de realizare a sedintei la Snagov, din aceasta pricina intalnirea fiind organizata la sediul Ministerului Transporturilor. Mai mult, autorul articolului nici macar nu a facut verificarile de rigoare referitoare la subiectul tratat in articol, dovada in acest sens fiind faptul ca articolul a fost postat pe site-ul ziarului astazi la ora 09.55, sedinta cu sindicatele fiind inceputa la sediul Ministerului Transporturilor la ora 09.00 !!!!!!!!!!
Cu stima,
Viorel Istrate, secretar general FNF M / C

COMUNICAT DE PRESA 03.09.2015

04 sep. 2015